8 volontärer starka

 
I tisdags kom det 5 nya volontärer hit, och alla är verkligen super snälla. Det känns som att vi är en enda stor familj, alla volontärer och barn. Så nu är livet verkligen på topp, vi trivs så himla bra och njuter av varje stund. Just nu försöker vi ta vara på all tid vi har här, därav inte så mycket internetanvändning. 
 
Dagarna består mestadels av bus, lek och spring just nu, men vi älskar det! Nu när vi är så många volontärer här så känner vi att vi även kan ge mer tid till dom äldre, så idag blev det lite basketspelande. Somsagt, vi tivs helt otroligt bra här! Vi är lyckligt lottade som fått lära känna dom här underbara och kärleksfulla barnen! 
 
Ronja & Nathalie 

Älskade barn, ni är så fina ♥

 
Dom är ju verkligen bara för underbara våra barn. Man blir så himla glad att se den där glimten i deras vackra ögon, även fast man vet hur mycket hemskt dom kan har varit med om. Varje skratt, varje leende gör en så himla glad.
 
Det finns mycket som man behöver smälta när man åker till ett sånt härnt projekt. Mycket som man kanske ännu inte riktigt har tagit till sig. Många nya intryck, både bra och dåliga. Många livshistorier om barnen som gör så ont i hjärtat att höra. Många hemska ärr som man ser på barnens kroppar, som kanske inte har varit från olyckor. Många tankar om vad de här underbara barnen en gång har varit med om. 
 
Gång på gång slår tanken en. Hur har någon kunnat göra dom här barnen illa? Hur har föräldrarna kunnat göra sina barn illa? Hur kan man lämna bort sitt eget barn? Och varje gång blir man så arg. Men på samma gång känns det som en lättnad att veta att de här barnen har blivit "räddade", här blir dom omhändertagna och av oss volontärer får dom så mycket kärlek som vi bara kan ge. De får gå i skola och förhoppningsvis få en riktigt fin framtid, trots det hemska dom har i bagaget. 
 
Det är dock beroende från barn till barn, vad de har varit med om. Endel barn har varit med om riktigt hemska saker och haft hemska uppväxter, medan andra har kommit hit som riktigt små eller av andra orsaker. Vi har inte fått veta alla barns bakgrunder, utan bara några som har kommit på tal. Men de kanske är lika bra, för alla barnen är ju lika värda och behöver få lika mycket kärlek oberoende om vad de har varit med om tidigare i livet. Dom är ju så fina, våra underbara barn! 
 
Ronja 

Coconut

 
För några dagar sen när barnen (och vi) var i skolan sågade dom ner några palmer här, så när barnen kom hem satte dom direkt igång med att försöka öppna kokosnötterna som låg i en stor hög på marken. Dom var verkligen skickliga, och så envisa. Men efter mycket jobb lyckades dom få fram den lilla kokosnöten och dricka/äta det goda ur den. Såklart fick även vi smaka, och de var faktiskt inte så tokigt. 
 
Ronja

Weekend in Hua Hin

 
Förlåt för den väldigt dåliga uppdateringen dom senaste dagarna, men det har bara inte riktigt blivit av. Vi har haft ledigt i helgen, så i fredags morse kom taxin och hämtade upp oss för att skjutsa oss till hua hin. Så himla bekvämt med taxi, så slipper man åka kommunalt, de kostade ju knappt 20 € t/r per person från barnhemmet till hotellet i hua hin. Så det var lätt värt det! 
 
I hua hin gjorde vi så lite som möjligt, låg på stranden och njöt till fullo, åt god mat (inte ris, vi har liksom tröttnat på det, eftersom vi äter det 2 ggr per dag här), sovit i en varm och skön säng utan oljud, duschat i varmvatten, ätit typ världens godaste italienska glass och bara tagit det riktigt lugnt. En välbehövd och skön helg, men nog saknade vi våra gullungar, så det kändes bra att komma tillbaka med taxin igår kväll. 
 
Vi alla har varit lite små krassliga, haft ont i halsen, hostat och nyst stup i kvarten. Men inte så konstigt när barnen som vi umgås med mest hela tiden ofta är sjuka. Sen har vi haft väldigt kallt i vårt rum, så vi har legat och frusit på nätterna. Nu har vi dock fått filtar, skönt! Men när vi var i hua hin bröt min förkylning ut iallafall, så det blev ingen skola och undervisning för mig idag. Men de fixar nog Nathalie och Jessica galant utan mig, fick dock just ett mess av Nathalie att bussen fått motorstopp, så dom troligtvis skulle missa första lektionen, haha. Men så tråkigt att jag inte får träffa alla barnen, speciellt när vi har varit borta hela helgen, men hoppas jag mår bättre mot kvällen iallafall! Så jag ska försöka slänga ihop några blogginlägg nu, när jag inte har så mycket annat att göra. 
 
Ronja 

En dag i skolan

 
På första bilden ser ni våran underbara morgonutsikt från vår lilla stuga, det är kallt men väldigt vackert här på morgonen. Vid klockan 7 samlas alla barnen vid ingången till hemmet, för att sen springa till bussen. Det är ofta lite bråk i början om vem som ska sitta var osv, men bara man kommit iväg så förvandlas hela bussen till en skönsjungande sovsal. Många av barnen sjunger med till de thailändiska låtarna tills de somnar i varandras famnar. Det är en så himla mysig stund att ha dessa små underbara barn sovandes i sin famn hela vägen till skolan, som tar ca 30-40 minuter. Som ni ser på bilderna så sover barnen lite hur som helst och var som helst, men det stör inte dom.
 
Skolan som barnen går i är till för barn som har det fattigt ställt, ca 50 % är barnhemsbarn och resten barn från byn. De yngsta går i Kindergarden, sen är det årskurs 1-9. Vi undervisar klass 1-6. Klass 1-4 är jätte duktiga och sitter mestadels tysta och lugna och vill lära sig, medan klass 5-6 är betydligt mer ointresserade och högljudda. Men vi gör iallafall vårt bästa för att försöka hålla intressanta, roliga och lärorika lektioner. 
 
I deras engelskaundervisning jobbar vi med ett program som innehåller väldigt enkel engelska, man satsar mycket på att barnen ska få höra och leka till sig språket. Det här programmet är ganska nytt, därför är det i allmänhet dom yngre barnen som är bättre på engelska. Eftersom de äldre inte hade samma tillgång till lika bra material när de var yngre. Vi har inga strikta linjer om hur vi ska bygga upp lektionerna, utan vi får använda de material vi vill och göra precis som vi känner, vilket är rätt skönt. 
 
Vi träffade en liten kompis när vi kom hem från skolan (sista bilden), precis utanför våran dörr nere vid vattnet, gulligt välkomnade hem ändå. 
 
Ronja & Nathalie 

Otursdag

 
 
Här om dagen slog oturen till lite grann.. Vi lyckades tydligen låsa ut oss från vår lilla stuga, vilket resulterade i ett litet äventyr. Efter lite teckenspråk lyckades vaktmästaren förstå vårt problem och satte igång projekt "öppna upp thailändska jobbiga fönster", efter mycket om och men lyckades han få upp ett litet hål, så att Nathalie med sin fina akrobatik kunde klättra in genom fönstret och öppna upp dörren till oss. Hurra. Men inte nog med det, ca 10 minuter senare skulle Jessica gå in i andra rummet, men lyckas då tappa ner nyckeln mellan springorna på altanen. Så de kan gå, men tur att de inte var värre än så, haha. 
 
Ronja & Nathalie 

Nattning för våra gullisar

 
Det sista vi gör på kvällarna är att natta alla dom små liven. Det görs inte riktigt på samma sätt som hemma om vi säger så. För det första så sover alla barnen på golvet, så som många Thailändare gör. De har heller inte några egna sovplatser, utan de finns lite kramdjur och filtar som barnen bäddar åt sig själva varje kväll någonstans i salen.
 
I sängen sover "Nannyn" med hennes lilla bebis, det är hon som tar hand om alla de 18 små barnen, samtidigt som hon tar hand om sin egna lilla bebis (3 månaders bebisen), hon själv är bara 20 år och gör verkligen ett strålande jobb som orkar med alla dessa barn 24/7. 
 
Till själva nattningen hör det väldigt mycket lek, barnen får busa runt och dansa och leka innan de ska sova. Vi sjunger även mycket sånger, så som "imse vimse spindel" och "i ett hus", som barnen uppskattar och sjunger med i på svenska. Sen blir det såklart mycket mys och kärlek också.
 
Även de större pojkarna sover i det här rummet, så dom är ca 30 stycken som sover där. Dom äldre flickorna sover i ett likadant rum bredvid, där dom är ca 20 stycken. 
 
Som om ni ser på sista bilden, så är bebisen nästan helt vit av babypuder. De flesta barnen går runt som små spöken på morgonen och kvällarna. De är väldigt noga med att smörja och pudra in sig. 
 
Ronja & Nathalie 

19012014

 
Såhär såg våran gårdag ut, massa bus och lek med barnen. Vi tog oss även en promenad till 7 eleven för att köpa oss lite gott som tex färsk ananas, underbart gott alltså! 
 
Idag har vi varit i skolan och hållit 2 engelska lektioner med Rose. I morgon ska vi hålla våra första egna lektioner, lite läskigt, men de ska nog gå bra. Som tur är så är det väldigt enkel engelska, det viktiga är att de ska höra och vänja sig med språket samtidigt som de ska lära sig det på ett roligt sätt. Man har liksom inget som barnen måste lära sig medan vi är där, utan vi jobbar på i deras takt med sånt som de kan tänkas behöva kunna. 
 
Nu har vi ledigt i några timmar innan barnen kommer hem från skolan, så vi passar på att ta det lugnt och njuta av en kall dusch (finns inget varmvatten här somsagt)". 
 
Ronja & Nathalie 

Heldag med busiga barn

 
 
 
 
Vi ville bara säga att vi har fått tillåtelse att lägga upp bilder på barnen, men inte skriva ut deras namn. 
 
Det här har vi pysslat med idag. Nagellacket som vi köpte till barnen blev mycket uppskattat, av både killar och tjejer, stora som små. Annars har vi bara busat och myst mest hela dagen. Det kommer ofta människor hit som sponsorerar mat, kläder, leksaker och annat som behövs, vilket är väldigt uppskattat av barnen här. 
 
Efter en heldag med busiga men krävande barn är det dags för lite välbehövd sömn. I morgon har vi ännu en heldag med dessa gullungar. 
 
"Lonja" & "Hattalie" 

Child protection home

 
Såhär ser då barnhemmet ut, barnen sover uppe i de stora husen och vi i den lilla stugan. Kan berätta mera om själva hemmet lite senare. Barnen blev väldigt glada över färgpennorna och började rita direkt. 
 
Vi har inte riktigt fått nån koll på exakt hur många barn som bor här, men minstingarna som är typ 1-5 år är iallafall 18 stycken, det är dom man mest måst hålla koll på. Sen har vi ju vår lilla pluttis, som bara är 3 månader. 
 
I morgon blir det tidig uppstigning eftersom skolbussen går kl 07, då blir det dags för lite lektioner och sånt, spännande! 
 
Ronja & Nathalie 

Railway market in Ampawa

 
När vi hade vaknat mötte vi upp Rose och så tog vi den lokala bussen in till staden här i Ampawa. Där gick vi runt och tittade på olika marknader och smakade på vad Rose rekommenderade. Den största marknaden låg på ett järnvägsspår, så när tåget kom måste de fälla in solskydden men lämnade all mat kvar som låg vid spåret. Tågets ankomst verkar vara en ganska stor grej, för det samlades väldigt mycket folk för att titta på när det kom. Vi köpte även lite nagellack, pennor och papper till barnen, vilket var väldigt uppskattat. 
 
Ronja & Nathalie 

Första dagen på barnhemmet

Dagen började med en iskall dusch hemma hos Rose och David, eftersom de knappt har varmvatten här. Efter frukosten packade vi ihop väskorna igen och började bilresan mot barnhemmet. Det tog ca 2 timmar att komma hit. När vi kommit fram fick vi kolla in vår lilla stuga som vi bor i och kika runt lite. Alla barnen var i skolan då, så det var väldigt tomt här. Vi for iallafall iväg till ett stort köpcentrum där vi fick handla all vår frukost och snacks till den kommande veckan.
 
När vi kom tillbaka till barnhemmet hade alla barn kommit hem från skolan. Då hade dom fått till uppgift att städa gården, men några kom fnittrande fram för att hälsa. Stora härliga kramar fick man direkt, så underbart fina barn. Sen var det lek och bus som gällde innan de var dags för middag, de var några som kom hit och skänkte mat, så det blev som en liten fest för barnen. Efter middagen var det dags för att hjälpa de små duscha, i iskallt vatten, innan de var dags för läggning.
 
Man har verkligen känt sig lite bortkommen idag, vet inte riktigt vad man ska göra eller hjälpa till med. Men barnen är bara för underbara! Det går inte en minut utan att man har någon i famnen eller klängandes på sig. Det finns så mycket som jag sku vilja skriva om och berätta, men då skulle de nog bli allt för långt inlägg. Vi har det iallafall riktigt bra här! Tyvärr har vi inte tagit några bilder idag, men i morgon ska vi försöka ta några. 
 
Ronja 

Sol, bad och värme

 
Idag har vi bara chillat vid poolen och laddat kroppen med ny energi inför dom kommande volontärveckorna. Rose och David bor i ett slags bostadsområde, så som de flesta verkar bo här i Bangkok, de är inte vem som helst som slipper in hit på området. De har iallafall gemensamma utrymmen här, som tex poolen som vi hängde vid idag. För att slippa till poolområdet måste man gå igenom en mysig djungelliknande gång, där det var fullt med gömda bostadshus runtom. Det känns att vi inte är i någon turistort just nu, men de bara skönt och spännande. 
 
Ronja & Nathalie 

Ändrade planer

 
Igår tog vi bussen till Bangkok flygplats. Riktigt bekväm buss med stora säten och den kostade bara 7 € styck, med tanke på att bussresan ändå tog över 3 timmar. När vi kom till flygplatsen mötte vi upp David och Jessica. Då fick vi veta att det hade blivit ändrade planer eftersom Rose hade blivit sjuk, så vi åkte hem till dom här i Bangkok istället. Så idag ska vi bara vara här och ta det lugnt, och i morgon bitti far vi mot barnhemmet. 
 
Ronja & Nathalie 

Dagen blev inte som vi tänkt oss

 
Sista dagen i Hua Hin blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, eftersom jag lyckades åka på nån sorts matförgiftning. Så hela min dag har spenderats under täcket på hotellrummet, inte så speciellt roligt. Det blev tyvärr inget strandhäng för Nathalie idag heller, men hon har legat vid poolen från och till, mellan att hon har varit så snäll och kollat till mig. I morgon bär det av till bangkok för att möta upp Rose, David och den tredje tjejen som också ska va volontär på barnhemmet samtidigt som oss. 
 
Ronja 

Hua Hin Beach

 
Dagen har bestått av sol och bad, vad mer kan man önska? Vi har det riktigt gött här iallafall, ifall ni inte ha märkt det! En dag kvar, innan vi börjar resan tillbaka till Bangkok och barnhemmet. Så i morgon blir det nog samma aktivitet som idag, ungefär lika med noll. 
 
Ronja & Nathalie 

Night market

 
Vi började dagen med lite poolhäng, innan det bar av till stranden. Och där gjorde vi väl inte så mycket direkt, solade och badade. Efter vi hade ätit en sjukt god pizza så traskade vi vidare och kikade in på en typisk thailändsk marknad. Så himla mysigt att bara gå runt och kika på allt dom har där! 
 
Ronja & Nathalie 

Skön dag med mycket strandhäng

 
Dagen började med en god frukost på hotellet, innan vi for till Hua Hin Beach, där vi hänge hela dagen. Helt underbart skönt med lite sol och värme igen! Dock kände vi nog oss lika bleka som sanden, men så är det väl. Annars har vi även hunnit med en god middag på en mysig thai-restaurang i kväll, och nu sitter vi på balkongen och tar de lugnt med lite god dricka och skön musik. 
 
Ronja & Nathalie 

Holiday in Hua Hin

 
Vi startar livet som backpackers med att få bo lite lyxigare i några dagar, innan det bär av till barnhemmet. Hotellet vi bor på heter Best Western Plus, det ligger lite utanför själva stan, men är annars ett väldigt fint hotell.
 
Nu väntar vi bara på att klockan ska bli tillräckligt mycket, så att vi äntligen ska få gå och sova i en skön säng efter sisådär 30 timmars resa. I morgon ska vi försöka ta oss till Hua Hin Beach, fett med nice säger vi om de! 
 
Ronja & Nathalie 

Helsinki → Bangkok → Hua Hin

 
Efter många timmar på resande fot, med allt för lite sömn, är vi äntligen framme i Hua Hin. Resan har gått bra och att möta 30+ grader var inte helt fel, vi stormtrivs! 
 
På flygplatsen mötte Rose och David upp oss, de är dom vi har haft kontakt med angående barnhemmet och vistelsen där. Dom var verkligen jätte rara och tog emot oss med öppna armar! Så nu är vi ännu mer förväntansfulla inför volontärtiden på barnhemmet. 
 
Ronja & Nathalie 

Helsinki Airport

 
Första flyget är nu avklarat, så nu sitter vi i Helsingfors och väntar på att få gå ombord på nästa flyg som kommer ta oss till underbara Thailand. Vi har en närmare 10 timmars flygresa framför oss, så vi borde landa vid halv 3 i natt, finsk tid. Hittills har allt gått riktigt bra och nu längtar vi bara efter värmen! 
 
Ronja & Nathalie 

Äntligen är vi påväg!
RSS 2.0