Våran budget under resan

Vi har fått flera frågor om vi skulle kunna skriva ett inlägg om hur vår budget inför resan såg ut och hur det gick att följa den. Så nu ska vi göra så gott vi kan för att skriva ihop hur det var för oss, ni får gärna kommentera om det är nått mera ni undrar över. 
 
Vi hade tänkt göra en budget inför Australien, men vi kom oss aldrig för att fixa det. Såklart hade vi ju ett "mål" att ha lite pengar kvar tills vi skulle komma hem, så vi höll regelbundet koll på våra konton och hur mycket pengar det gick. Men nu när vi har kommit hem har vi försökt sammanställa hur mycket pengar vi gjort av med under vår resa. 
 
Vi valde att leva rätt så billigt (men man kan ju alltid leva billigare), så vi drog ner priset på maten och vi laga till största del all mat själv, mycket pasta och nudlar. Såklart blev det några undantag när vi åt ute, men då på billiga ställen. Annars så la vi mest pengar på alla utflykter/äventyr och på hostel, vi valde inte dom allra sunkigaste hostelen, men såklart ändå inte dom dyraste. Men man ska räkna med att en hostelnatt kostar ca 15-25 €, så det blir ju en hel del på 6 veckor. Vi valde även att lägga rätt mycket pengar på shopping i slutet av resan, eftersom att vi visste att vi hade så pass mycket pengar kvar att vi hade råd att shoppa. Då med tanke på all bra shopping dom hade där, jämfört med hemma. Men i allmänhet så försökte vi verkligen leva billigt i Australien och vi unnade oss inte så mycket gott och onyttigt, eller andra extra saker. 

Eftersom att vi planerade vår resa någon månad före vi for, så betalade vi ju en del saker före vi for:
  • Barnhemmet som vi jobbade på i 4 veckor kostade ca 1150 €
  • Alla flygbiljetter (8 stycken) kostade ca 1740 €
  • Extra avgifter (visum, olika små försäkringar osv) kostade ca 130 €
  • Busspass i Australien (Sydney - Cairns) kostade ca 230 €
Alltså betalde vi ca 3260 € före resan. 
 
Vårt första stopp på resan var ju Thailand, där vi spenderade 4 av 6 veckor på barnhemmet. Under barnhemstiden gick det inte så mycket pengar, utom den helgen när vi for till Hua Hin och bodde på hotell. Annars så bodde vi ju på hotell 5 nätter före barnhemmet och sen närmare en vecka i Phuket efter barnhemmet. Vi levde inget backpackerliv i Thailand, utan vi åt ute på restauranger osv. 

Så i Thailand gick det ungefär 500 € för oss, men det går ju absolut att få lägre om man känner för det.

Sen for vi ju då till Australien, där det var betydligt dyrare. Men vi lyckades ändå leva rätt så billigt har vi kommit fram till.
  • Alla våra hostel under 6 veckor kostade ca 460 €. (Men då bodde vi ju gratis hos en local i Byron Bay i 8 nätter, vilket vi tjänade in ca 180 € på.) 
  • Alla utflykter och aktiviteter gick på ungefär 930 €. Då räknas surfingskolan 2x3,5h lektioner, Fraser Island i 3 dagar/2 nätter, Whitsundays Seglingtur 3 dagar/2 nätter, Skydive 14,000 ft och en dagstur snorkling till barriärrevet. Det är mycket pengar det handlar om, men tyvärr så kostar det så här mycket. Och man åker ju till Australien för att uppleva saker, så då får man se till att prioritera pengarna på det.
  • Annars så räknade vi ut att kontoutdragen under 6 veckor i Australien blev ca 900 €, dock blev ungefär 350 € av det shopping, hehe. Så på 6 veckor levde vi på ungefär 550 €, då inräknat mat, dryck, inträden och allt annat extra. Det är dock inte så mycket har vi kommit fram till, så vi hade nog i allmänhet en ganska snål buget, men det funkade bra för oss. Vi ville liksom leva det riktiga backpackerlivet! 
Så 6 veckor i Australien gick för oss på ca 2300 €.

(Annars sägs det att man kan räkna med en budget på 2500-3000 €/ månad som en backpacker i Australien, så med tanke på det var vi ju rätt så mycket under den budgeten, men det är svårt att säga hur mycket pengar det går för alla. Men såhär mycket gick det för oss!) 

SAMMANLAGT med allt till den här resan, gick det på ca 6050 €. 

Vi hoppas att vi har lyckats ge svar på era frågaor, om inte, så skriv gärna och fråga, så ska vi försöka svara så gott vi kan! 

Ronja & Nathalie 

Home sweet home

 
Nu har vi varit hemma på kalla Åland i en hel vecka, och vi fryser som aldrig förr. Men de är så roligt att få träffa alla igen, och Åland är ju ändå trygga Åland. Jetlagget börjar så småningom ge med sig och hemlagad mat har vi frossat i, i mängder. Verkligeheten är tillbaka och vi är båda tillbaka i skolan och snart även på jobb, men de är väl så det ska va. 
 
Det går inte att beskriva den här underbara resan och de senaste 3 månaderna, det känns som en dröm. Men en sak vet vi, att det har varit vårt livs äventyr! Vi har sett så underbara platser, träffat så otroligt härliga människor, tagit dagen som den kommer och haft så stört jäkla roligt!! 
 
Ronja & Nathalie 

40 timmars hemresa

 
Sista dagen i Australien vaknade vi till dåligt väder, inge vidare tyckte vi. Men vi trotsade vädret och gick ner till lagunen och "solade" i regnet, men efter ca en timme sprack det upp och solen tittade fram. Där hängde vi med våra tyskar, danskar, svenskar och engelsmän i någon timme, innan de var dags att ta vårt pick och pack med taxin till flygplatsen i Carins. Dock var flygplatsen inte så stort, och vi var där några timmar för tidigt. Så vi beslöt oss att köpa en sista Hungry Jacks glass, den godaste glass vi någonsin ätit! Sen köpte vi de bästa köpet på den här resan, våra nackkuddar! Därefter väntade 3,5 timmars flyg till Melbourne, sen 14 timmar till Doha och sist och slutligen 6 timmar till Stockholm! Det var en väldigt lång hemresa, men den gick faktiskt hyffsat bra. Speciellt när vi äntligen fick se våra kära som väntade på oss i Stockholm! Då kändes allt bra igen. Otroligt trötta men glada stupade vi i våra egna sängar (utan öronproppar) efter 40 timmars resa, skönt. 
 
Ronja & Nathalie 

Sista hela dagen i Australien

 
I morse unnade vi oss en lite längre sovmorgon, innan vi gick ner till lagunen för att fördriva den sista hela dagen här i Carins. I kväll var det projekt packning som gällde, lyckligtvis så slutade det rätt bra och väskorna gick att stänga och låsa. 
 
I morgon blir det en tidigare uppstigning med den sista packningen och frukost före vi måste checka ut. Sen är planen att ta vara på dom sista solstrålarna nere vid lagunen, innan vi tar taxi till flygplatsen vid 15 tiden. Då börjar den väldigt långa resan hemåt. På torsdag kväll anländer vi tillbaka till vår kära ö. 
 
Ronja & Nathalie 

RSS 2.0